Balkons voldoen niet aan gestelde eisen

BREDA – Twee van de drie balkons van de appartementen aan het Planciusplein en de Columbusstraat in Breda ‘voldoen niet aan de gestelde eisen’. Dat blijkt uit het onderzoek dat op initiatief van de bewoners zelf de afgelopen maanden is uitgevoerd. De balkons van alle zestig appartementen worden gestut en daarna direct verstevigd.

Bewoners van de bewuste appartementen mogen nog in zeer beperkte mate gebruikmaken van de balkons. Er zou sprake zijn van betonrot. De appartementen stammen uit de jaren vijftig.

“Het is erg vervelend”, vertelt Jos Nous (40) die in de Columbusstraat woont. De bewoner heeft inmiddels alle plantenbakken van het balkon gehaald. Toch heeft het niet mogen betreden ook een voordeel, volgens Nous. “Nu staan er ook geen luidruchtige groepen studenten meer op de balkons.”

Waarom worden balkons afgekeurd ?

Een van deze oorzaken kan zijn betonrot. Betonrot kan alleen voorkomen wanneer in het beton metalen elementen zijn geplaatst die kunnen roesten.

Hierdoor komt betonrot alleen voor in beton dat gewapend is met ijzer of betonstaal. Het roestproces van deze metalen zorgt er voor dat er rondom het metaal een dikke roestlaag gevormd word.

Roest zet uit en zorgt er voor dat er druk op het beton wordt uitgeoefend. Uiteindelijk zal het beton barsten.

Bewapening

Wanneer betonrot eenmaal de wapening van beton heeft aangetast heeft dit gevolgen voor het betonelement waarin de aangetaste bewapening aanwezig is.

Wanneer één betonelement is aangetast heeft dat echter weer gevolgen voor de gehele betonconstructie.

Betonrot komt voor in betonelementen die door geweld van buitenaf zijn beschadigd of door een jarenlang slijtageproces.

Samenstelling

Ook het onjuist samenstellen van beton kan de kans op betonrot vergroten. Het ontwerp van beton moet echter ook goed zijn.

Beton moet een minimale dekking hebben rondom het wapeningsstaal. Wanneer deze dekking om wat voor reden dan ook te dun is kan betonrot door inwerking van onder andere CO2 ontstaan.

In de volgende alinea is meer informatie weergegeven over het ontstaan van betonrot.

Hoe ontstaat betonrot ?

Betonrot begint met het roesten van de ijzeren wapening die in het beton is geplaatst. Dit roestproces kan worden veroorzaakt doordat kooldioxide CO2 van de lucht indringt in het beton.

Dit gebeurd via de poriën van beton. Wanneer beton in water staat kan CO2 moeilijker in beton doordringen omdat de poriën dan vol water staan.

Ook de inwerking van chloriden kunnen het roesproces bevorderen. Chloriden zijn zouten. Deze komen voor in een omgeving in de buurt van de zee. Ook het strooien van zout in bijvoorbeeld de winter kan zorgen voor de indringing van chloriden in beton.

Neem eens een kritische blik op uw balkon, en kijk of er geen scheuren of barsten inzitten, want dan zou het zomaar kunnen zijn dat het metaal of betonijzer wat gebruikt is aan het roesten is.

Twijfelt u bij het zien van een barst of scheur, of het ook daadwerkelijk betonrot is, laat dan een veiligheidskundige er eens naar kijken.

De veiligheidskundige kan u adviseren en contact opnemen met een bouwvereniging of corporatie.