Brandwacht huren

Elektriciteitsbrand

Een elektriciteitsbrand is het uiteindelijke gevolg van kortsluiting. Het veilig blussen van een elektriciteitsbrand heeft enige aandacht nodig. In dit artikel leest u meer over het veilig blussen van een elektriciteitsbrand.

Overstappen van energie kan veel geld besparen en veel mensen zullen dan ook zo nu en dan hun energie vergelijken. Waar minder vaak bij stil wordt gestaan is de kosten die voorkomen kunnen worden door voorzichtig om te gaan met elektriciteit. Het afgelopen decennium zijn er in Nederland 287 fatale woningbranden geweest waarbij in totaal 311 mensen om het leven zijn gekomen.

Wat te doen bij een elektriciteitsbrand?

Het blussen van een elektriciteitsbrand brengt enige risico’s met zich mee, omdat er vaak nog spanning staat op de meterkast of het elektrische apparaat.
Voor het blussen van een elektriciteitsbrand kunnen twee verschillende blussers worden gebruikt, namelijk de sproeischuimblusser en de CO2 blusser.

Sproeischuimblusser

Doordat er bij de sproeischuimblusser schuimbelletjes ontstaan die de elektriciteit niet verder geleiden is deze brandblusser uitermate geschikt voor het blussen van een elektriciteitsbrand.
Probeer altijd bij een elektriciteitsbrand eerst de stroom uit te schakelen. Dit is gemakkelijk te doen door de stekker uit het stopcontact te trekken of in de meterkast de hoofdschakelaar uit te schakelen.
Mocht de stekker/stopcontact of meterkast al volledig in brand staan en is het onmogelijk om de stroom uit te schakelen blus dan evengoed de brand.

CO2  blusser

Doordat de gas die uit de CO2  blusser komt niet geleid wanneer het met elektriciteit in aanmerking komt is ook deze blusser goed geschikt voor het blussen van een elektriciteitsbrand. Doordat je blus met een gas, zorgt het blussen van een brand met een CO2 blusser niet voor blusschade. De schade blijft beperkt tot alleen het gedeelte waar de brand heeft gewoed.

Tips om elektriciteitsbrand te voorkomen

1. Zorg ervoor dat ventilatieopeningen van apparaten niet geblokkeerd worden. Door voldoende ruimte vrij te houden rondom apparaten en toestellen zal de geproduceerde warmte makkelijk weg kunnen. Op deze manier wordt oververhitting voorkomen.

2. We laten vaak graag onze tv op stand-by staan, maar het gevaar dat hierachter schuilt is dat een apparaat op stand-by nog steeds warmte produceert. Mocht het zo zijn dat de warmte niet goed weg kan, dan ontstaat er kans op brand.

3. Sommige apparaten worden erg warm, waardoor normale snoeren kunnen smelten. Wanneer je gebruikmaakt van een keramische kookplaat of een elektrische kachel, is het verstandig een speciaal snoer aan te schaffen dat bestand is tegen hitte. Ga hiervoor wel naar een erkend bedrijf.

4. Apparaten zoals wasmachines en drogers verbruiken veel stroom. Sluit deze dan ook niet aan op een verlengsnoer want dit kan leiden tot oververhitting en uiteindelijk brand.

5. Maak je gebruik van een haspel? Rol deze dan altijd helemaal uit voordat je deze gebruikt. Wanneer je het snoer niet geheel uitrolt zal de geproduceerde warmte niet weg kunnen waardoor er brandgevaar ontstaat. Ook wanneer je aan het stofzuigen bent is het belangrijk het hele snoer uit te rollen.

6. Om dezelfde reden is het ook belangrijk om snoeren niet onder een vloerbedekking of deur door te laten lopen. Er kan oververhitting ontstaan, maar het snoer kan ook makkelijk slijten wanneer het onder de deur ligt en hierdoor is er ook gevaar op kortsluiting.

7. Verdeelstekkers zijn een geweldige uitvinding, maar teveel van het goede is hierbij ook echt teveel. Door overmatig gebruik te maken van verdeelstekkers kan het zijn dat het gevraagde vermogen te groot wordt. Hierdoor kan kortsluiting ontstaan. Mocht je toch graag gebruikmaken van van een verdeelstekker, kies dan voor een met Kema- of VDE-keurmerk.

Wees er snel bij

Zelfs wanneer je al deze maatregelen neemt, is een kortsluiting niet uit te sluiten. Wanneer je zware apparaten gebruikt zoals een wasmachine, droger of vaatwasser is het veiliger om thuis te blijven. Op deze manier kan een eventuele brand snel geblust worden. Voordat je begint met blussen, is het belangrijk om eerst de elektriciteit uit te schakelen. Zet dus geen spullen voor of in de meterkast die het uitschakelen van de elektriciteit bemoeilijken.

 

Heeft u nog vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact met ons op.