Hoe ga je om met veiligheidsbewustzijn op de bouwplaats?

Veiligheid is altijd en overal belangrijk maar niet altijd is het even duidelijk hoe veilig iets is. Denk bijvoorbeeld aan de bouw. Het zijn vaak grote(re) projecten waar met veel mensen, op een groot gebied, aan wordt gewerkt. Zo kan het overzicht wel eens verloren gaan. Hoe gaat u om met het veiligheidsbewustzijn op de bouwplaats?

Kleine zaken met grote gevolgen

Sommige bouwprojecten vinden plaats op enorme bouwplaatsen, een plek waar dus het overzicht makkelijk verloren kan gaan. Wat als er ergens een kuil is ontstaan en die niet goed is afgezet? Het kan goed zijn dat een werknemer de kuil niet ziet, erin valt en een been breekt. Een been breken is nog maar een ‘klein’ gevolg als u ziet dat er tegenwoordig steeds grotere ongelukken gebeuren zoals een val van grote hoogte waardoor de werknemer blijvende hersenschade oploopt. Wat maar een minimaal probleem lijkt voor de een, kan een groot gevolg hebben voor de ander. Zet daarom veiligheid altijd op de eerste plaats.

  • Veiligheidsbewustzijn tijdens bouw

Maak van veiligheid een prioriteit

Veiligheid op de bouwplaats begint bij het creëren van een veilige werkplek waar geen arbeidsongevallen gebeuren en alle werknemers gezond en veilig aan de slag kunnen. Het is de werkgever zijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat de bouwplaats veilig is en voldoet aan de wetgeving. De eerste stap bij de creatie van een veilige werkplek is het in kaart brengen van alle (mogelijke) risico’s. Nadat de risico’s duidelijk zijn kunnen er plannen, procedures en werkinstructies worden ingevoerd.

Creëer veiligheidsbewustzijn

Veiligheid op de bouwplaats is natuurlijk enorm belangrijk maar veiligheidsbewustzijn creëren evenmin. Vraag aandacht voor het onderwerp veiligheid en laat het spelen onder uw werknemers. Betrek uw werknemers bij het nemen van veiligheidsmaatregelen en laat ze meedenken om zo zelf tot goede oplossingen te komen die bijdragen aan het veiligheidsbewustzijn.

Bent u het overzicht verloren?

Het is belangrijk om continu alert te zijn op mogelijke gevaren. Kunt u de veiligheid op de bouwplaats niet meer overzien? Huur dan een veiligheidskundige in. Een veiligheidskundige kan werkgevers en hun medewerkers coachen en inzicht geven in onveilig werken. Het resultaat is een veilige werkwijze en -plek. Van Hal Safety heeft ervaren veiligheidskundigen in dienst die u kunnen helpen met het toezicht houden op de werkvloer. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag.