Hoe voert u brandgevaarlijke werkzaamheden veilig uit?

U voert brandgevaarlijke werkzaamheden vaker uit dan dat u wellicht denkt. Zo brandde er na schilderwerk in Amsterdam een school volledig af en zorgde één vonkje voor een fatale brand van een woonhuis. Veel branden kunnen voorkomen worden. We leggen u uit hoe u brandgevaarlijke werkzaamheden veilig uitvoert, zodat de kans op een grote brand een stuk kleiner is.

Wat zijn brandgevaarlijke werkzaamheden?

Brandgevaarlijke werkzaamheden zijn onder andere solderen, lassen, afbranden van verf, dakwerkzaamheden en slijpen. Deze werkzaamheden worden binnen uw bedrijf misschien wel dagelijks uitgevoerd. Voor deze werkzaamheden huurt u een specialist in of heeft u eigen technische mankrachten in dienst.

Na brandstichting is schade als gevolg van heetwerkzaamheden de grootste oorzaak van branden. Elke beginnende brand kunt u blussen met een emmer water, zolang u er maar op tijd bij bent. Veel branden kunnen op tijd geblust worden of zelfs worden voorkomen als u brandgevaarlijke werkzaamheden veilig uitvoert.

  • Brandgevaarlijke werkzaamheden

Belangrijkste aandachtspunten

Ondanks dat u misschien wel dagelijks bezig bent met brandgevaarlijke werkzaamheden, is het belangrijk om deze werkzaamheden niet te onderschatten. Zorg ervoor dat u genoeg preventie in acht neemt. Let tijdens het uitvoeren van brandgevaarlijke werkzaamheden op onderstaande aandachtspunten om brand zo goed mogelijk te voorkomen.

  • Voordat de werkzaamheden van start gaan, inspecteer de werkomgeving grondig.
  • Controleer tijdens de inspectie of er brandbare materialen te vinden zijn.
  • Haal eventuele brandbare materialen weg of dek ze af met branddekens.
  • Verwijder afval in de ruimte zoveel mogelijk.
  • Zorg dat er voldoende blusmiddelen in de buurt zijn.
  • Gebruik alleen gereedschap die in goede staat verkeren.
  • Zorg voor goede ventilatie wanneer er brandbare gassen of vloeistoffen in een besloten ruimte worden gebruikt.
  • Beperk de voorraad van brandbare materialen tot één dag.
  • Controleer na de werkzaamheden na minimaal één uur of alle materialen zijn afgekoeld.
  • Schakel een brandwacht in als de werkzaamheden in de buurt van brandbare materialen of risicovolle objecten plaatsvinden, maar ook als de gevolgen van brand ernstig kunnen zijn (zoals grote materiële schade of veel slachtoffers).

Schakel een brandwacht in

Gaat u brandgevaarlijke werkzaamheden uitvoeren? Met bovenstaande tips kunt u zelf veilig genoeg aan de slag. Wilt u toch het zekere voor het onzekere nemen? Schakel dan een brandwacht in. Dit kan via een brandwacht bij u in de buurt, maar u kunt ook altijd één van onze Rijksgediplomeerde Brandwachten inhuren.

Heeft u vragen over het inschakelen van een brandwacht en hoe Van Hal Safety hierbij kan helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.