Veilig zwemmen thuis of op locatie

Naast het feit dat een zwembad dus ontzettend fijn is om in je tuin te hebben blijft het gewoon een bak met water. En water en kinderen is niet altijd de beste combinatie. Je kan het beste eerst goed over de plaatsing, afmeting en veiligheid nadenken. Vanuit onze rol als veiligheidskundige geven we je de beste tips, inzichten en adviezen.

Deze tips gaan uiteraard samen met het feit dat je altijd goed toezicht moet bewaren. En dat de kinderen goed moeten leren zwemmen is logisch. Maar wat kan je nu nog verder doen?

  • Veilig zwemmen

Veiligheid bij de aanleg

Behandel de locatie tijdens de aanleg als een bouwplaats. Er liggen losse materialen die voor kinderen uitnodigend zijn om mee te spelen. Bedenk ook goed dat een behoorlijk diep gat gegraven gaat worden. Niet alleen deze machines zijn gevaarlijk, maar kinderen kunnen zich verwonden als ze erin vallen.

Graven of bovengronds plaatsen

Je kan een bovengronds zwembad plaatsen of een zwembad ingraven. Beide zwembaden zijn voor ontdekkende kinderen makkelijk bereikbaar. Wanneer je een opblaasbaar zwembadje neemt is het eenvoudig weer af te breken en zijn je zorgen voorbij. Eigenlijk zijn de gevaren niet anders dan bij een vijver in je tuin. De diepte is niet echt belangrijk, want ook in ondiep water ontstaan onveilige situaties. Je kan er dan ook voor kiezen het zwembad in het zicht van je huis of terras te plaatsen. Toezicht houden is dan een stuk eenvoudiger.

Veilig zwemmen

Wat maakt een zwembad eigenlijk veilig? Wat kan je doen aan het zwembad zelf om ongelukken te voorkomen? Een korte opsomming.

  • Als kinderen of bezoekende kinderen nog niet kunnen zwemmen geeft een goed hek de nodige rust. Dit houdt kleine kinderen meestal wel weg bij het zwembad.
  • Een veilige afdekking voor kinderen is zeldzaam. Hoewel een lamellen afdekking of rolluik vaak wordt geassocieerd met veiligheid is dit niet altijd het geval. Wanneer een kind er toch onder kan schieten is het massieve dek juist een onveilige factor. Je kan wel denken aan een afdekking met veiligheidshaken in de muur. Ook de 4-seizoenen variant biedt een goede basis.
  •  Zorg voor een voldoende diep zwembad. Kinderen duiken graag en als er een traptrede in de weg zit ontstaat er direct gevaar.
  • Randtegels en terrastegels. Kies bij voorkeur een volledige antislip tegel uit voor je zwembad. Beton is goed en natuursteen is verkrijgbaar met een gevlamde en geborstelde toplaag. Hiermee voorkom je slippartijen.

Veilig gebruik van het zwembad

Naast de juiste materialen dien je ook goed na te denken over een veilig gebruik van je zwembad. Je werkt bijvoorbeeld met uiterst giftige stoffen zoals chloor. Je leest hier mee over in de FAQ sectie van waterbehandeling. Overdosering door defecte pompjes kun je voorkomen door een beveiliging aan te brengen.

Zorg dat het chloor en de pH middelen op een veilige plek zijn opgeborgen. Ze mogen absoluut niet gemengd worden, dat geeft een zeer giftige damp af. Bewaar de stoffen dan ook in de originele verpakkingen en zorg voor voldoende ventilatie.

De elektrische onderdelen van een zwembad zijn tegenwoordig wel veilig. Elektrocutie komt zelden voor, maar controleer je technische installatie goed. Ook sluit je de onderwaterverlichting aan op een veiligheid-trafo en gebruik je de juiste grondkabels.

Een veilig zwembad in je tuin is niet moeilijk, maar wel noodzakelijk.

Waarschuw de buren en bezoekers die kinderen meebrengen. Overal kan je goede zwemhulpmiddelen aanschaffen. Gebruik de chemicaliën verstandig en kijk om je heen of er gevaarlijke materialen liggen. Doe een basis cursus voor het reanimeren en hartmassage. Dat is niet alleen nuttig voor bij je thuis.

Veiligheid bij zwembaden in de Gemeente

Bij grotere en professionele zwembaden komen twee belangrijke aspecten naar voren. Veiligheid voor de bezoekers en hygiëneregels.

Veiligheid voor bezoekers

Regels voor de veiligheid van de bezoekers hebben te maken met onder meer:

  • EHBO-voorzieningen
  • de aanduiding van de waterdiepte
  • de gebruikte materialen
  • het toezicht

Hygiëneregels voor zwembaden

Voor zwembaden gelden hygiëneregels voor onder meer:

  • het zwem- en badwater
  • het aantal douches en toiletten en de inrichting daarvan
  • de gebruikte materialen
  • het gelijktijdig aantal toe te laten bezoekers

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel, neem dan contact met ons op.