Is de ventilatie in mijn kantoor in orde?
Is ventilatie nodig?
In gebouwen is voldoende luchtververversing (ventilatie) nodig. Dit verkleint verspreiding van ziekteverwekkers die luchtweginfecties veroorzaken, bijvoorbeeld het coronavirus. Beheerders van gebouwen moeten daarom op de hoogte zijn van de bestaande eisen (in het Bouwbesluit) en de geldende landelijke richtlijnen.
Volgens de eisen mag de luchtverversing geen nadelige invloed hebben op de gezondheid van mensen. Bij luchtverversing is afvoer van ‘oude’ lucht en rechtstreekse toevoer van verse buitenlucht nodig.
Volgens het Bouwbesluit is een goed functionerend ventilatiesysteem geen onderdeel van een verwarmings- of koelsysteem. Het voert verse lucht naar binnen of voert verontreinigde binnenlucht af. Of een combinatie daarvan. In het Bouwbesluit staan de eisen voor luchtverversing. Daarnaast kan er sprake zijn van landelijk geldende richtlijnen, bijvoorbeeld vastgelegd in een arbo-catalogus. Hierbij spelen ook mee:
- gebruiksfunctie van de ruimte;
- gebruiksoppervlakte;
- aantal aanwezige personen;
- verblijfsduur van aanwezige personen.
Waar te ventileren?
In de zomer kon dit vaak snel opgelost worden door ramen en deuren te laten openstaan. Maar nu het kwik daalt, is dat minder vanzelfsprekend. Een luchtverversingsinstallatie kan dan een oplossing bieden. “We raden onze werkgevers aan om hierin te investeren, maar we beseffen ook dat dit niet altijd even eenvoudig is. Het vraagt een investering en het duurt ook vaak wel enige tijd voor zo’n systeem geïnstalleerd kan worden. Al zijn er tegenwoordig ook wel kleinere toestellen om de lucht te zuiveren, die je in het stopcontact kan steken”
Wij raden ook aan om de kantoorruimte – zelfs met een beperkte bezetting – overdag regelmatig te verluchten. “Zet bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze alle ramen en deuren even open. Dit zal de CO2-concentratie al een heel stuk doen dalen. Zorg bovendien ook dat de roostertjes boven de ramen die in vele kantoorgebouwen aanwezig zijn, ook in de winter openstaan. De impact van de koude is zeer beperkt, maar het helpt wel om verse lucht binnen te laten.
Maximum CO2 waarde in kantoren.
Hoe hoger de CO2-waarde in een ruimte, hoe groter de kans op verspreiding van het coronavirus. Nu de winter eraan komt en het te koud wordt om ramen en deuren te laten openstaan, wordt het een uitdaging in vele kantoren om goed te ventileren. Onze veiligheidskundige raadt dan ook aan om niet met te veel mensen samen te werken wanneer er geen verluchtingsinstallatie is.
Met 5 mensen in een grote vergaderzaal van 10 op 5 meter zit je al na 1 uur aan de maximale CO2-waarde. Anderhalve meter afstand houden is in dit geval dus niet voldoende”, aldus onze veiligheidskundige.
Hoe meer mensen er in een afgesloten kantoorruimte zitten, hoe sneller de lucht die ze uitademen de CO2-concentratie zal doen stijgen. Dit verhoogt ook de kans dat virusdeeltjes in de lucht blijven hangen en werknemers dus besmet raken met virussen zoals het coronavirus.
Werkgevers word aanbevolen om de CO2-concentratie lager te houden dan 900 ppm (parts per million), met een absolute maximumgrens van 1.200 ppm die nooit overschreden mag worden. Die CO2-concentratie kunnen wij controleren met een CO2-meter.