Voorkom stilleggen bouwprojecten door I-SZW

Tijdens bouwwerkzaamheden zijn er dagelijks een enorme hoeveelheid risico’s waar rekening mee gehouden moet worden. Denk bijvoorbeeld aan instortingsgevaar, brandveiligheid, waterschade en risico’s die komen kijken tijdens het werken met gevaarlijke stoffen. U ziet het, wellicht niet de problemen waar u 1 2 3 het eerste aan dacht. De Inspectie SZW (I-SZW) wil de balans tussen ongevalsonderzoeken en preventie inspecties gaan herstellen. Dus het verbeteren van het naleven van kernverplichtingen van de Arbowet, betere beheersing van arbeidsrisico’s en preventie van arbeidsongevallen. Maar hoe zorgt u ervoor dat de I-SZW uw bouwproject niet stil legt?

Strengere inzet van Inspectie SZW

De Inspectie SZW gaat dus strenger controleren. Het eerste waar ze naar gaan kijken is de RI&E van een bedrijf. ‘De RI&E is immers een essentieel instrument in bedrijven om structuur te geven aan het arbobeleid’ (HSE Actueel, 2019). In een RI&E staat een beschrijving van de gevaren en risicobeperkende maatregelen en de risico’s voor bijzondere categorieën van werknemers. De Inspectie gaat meer inzetten op de naleving ervan door middel van voorlichting en handhaving. De RI&E’s worden gecontroleerd op aanwezigheid, de plan van aanpak en het basiscontract. Zorgt er dus voor dat u uw RI&E op orde heeft, want een onvolledige of afwezige RI&E is een overtreding volgens Artikel 5 van de Arbeidsomstandigheden wet. Die overtreding kan u een boete opleveren.

  • Stilleggen bouwproject door I-SZW

Voorkom stillegging door inzet veiligheidskundige

Wat u natuurlijk niet wilt is dat uw bouwproject wordt stilgelegd door de I-SZW door een overtreding op de Arbeidsomstandighedenwet. Zorg daarom altijd dat uw RI&E op orde is. Is het daarvoor al te laat en bent u al op uw vingers getikt door de Inspectie SZW? Zet dan een veiligheidskundige in. De veiligheidskundige houdt in de tussentijd de verbouwing in de gaten, terwijl u uw RI&E in orde maakt. Hij of zij kan complexe vraagstukken rondom veiligheid beantwoorden, het realiseren van veiligheidsdoelstellingen in het bouwproject, voorschriften bewaken en gevaren herkennen. Zo kan een veiligheidskundige preventief en repressief handelen.

Een veiligheidskundige nodig?

Zit u in een situatie waarin u een veiligheidskundige nodig heeft? De veiligheidskundige van Van Hal Safety kunnen u helpen. Bel of mail ons en ontdek wat Van Hal Safety voor u kan betekenen.