Tips om vuurwerkschade aan uw pand te voorkomen

Tijdens de jaarwisseling is het risico op brand hoger dan op een andere dag van het jaar. Begin 2019 werd gesproken over vuurwerkschade van wel 15 tot 20 miljoen euro. Hoe groot is de kans dat uw bedrijf getroffen wordt?

Vijf tips om brand door vuurwerk te voorkomen

Tip 1: Afval of containers buiten het kantoorpand weghalen

Afval en afvalcontainers zijn voor jonge vandalen ideaal om met vuurwerk te experimenten. Of wat dacht u van een verdwaalde pijl, deze kan er ook in terecht komen. Het grootste risico is vandalisme. Brand in een afvalcontainer of afval, vlak bij de gevel, kan zomaar overslaan op uw bedrijfspand. Zet ze binnen of ruim het op, op veilige afstand van uw pand en dat van uw buren.

Tip 2: Bedrijfsauto’s elders parkeren

Geparkeerde auto’s zijn ook gewilde objecten vandaag de dag. Blijven uw bedrijfsauto’s op locatie bij uw pand omdat men ze thuis niet voor de deur wilt hebben tijdens de jaarwisseling? Parkeer ze dan niet te dicht bij de gevel van uw bedrijfspand. Ook hier geldt dat als het misgaat, de vlammen makkelijk kunnen overslaan in uw bedrijfspand.

Tip 3: Sluit brievenbussen goed af

Vandalisme en baldadigheid van jongeren is aan de orde tijdens iedere jaarwisseling. Ook de dag ervoor of erna zijn ze helaas actief. Sluit daarom ook brievenbussen, het liefst van binnen, af. Kijk ook of er nog andere openingen zijn waardoor vuurwerk makkelijk naar binnen kan. Probeer ook deze openingen af te sluiten. Voorkom ellende achteraf.

Tip 4: Zorg dat blusmateriaal makkelijk bereikbaar is

Hou blusmiddelen bij de hand. Zorg tijdens de jaarwisseling, gezien het verhoogde risico, dat kleine blusmiddelen op plaatsen staan die makkelijk bereikbaar zijn. Bij risico plekken of in het looppad bij binnenkomst. U wilt niet hoeven te zoeken. Een kleine beginnende brand is dan wellicht nog te blussen.

Tip 5: Huur een brandwacht in

Het voorkomen van een brand tijdens de jaarwisseling is beter dan ellende achteraf. Daarom huren meer en meer bedrijven een brandwacht in gedurende de jaarwisseling. De ingehuurde brandwacht is op het terrein van uw bedrijfspand aanwezig is. De brandwacht kan zowel preventief als repressief ingrijpen bij brand of andere ongeregeldheden.

Brandwacht inhuren?

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben of advies willen, neem gerust even contact op. De Rijksgediplomeerde brandwachten van Van Hal Safety werken zowel preventief als repressief en kunnen vanwege hun jarenlange ervaring ook adviseren op locatie. Ga veilig het nieuwe jaar in met de hulp van onze brandwachten.