Wat doen bij uitval van de sprinklerinstallatie?

Een sprinklerinstallatie maakt in veel gevallen het verschil tussen een kleine schade en een verwoestende brand. Niet voor niets is een sprinklerinstallatie een essentieel onderdeel van de brandveiligheid in een complex gebouw. Hoe zit het met de brandveiligheid bij uitval van een sprinkler en wat moet u dan doen?

Preventief onderhoud

Uiteraard wilt u niet dat uw sprinklerinstallatie plotseling uitvalt, toch is dit scenario niet altijd te voorkomen. Om uitval van een sprinklerinstallatie zoveel mogelijk te vermijden, is preventief onderhoud en testen uiterst noodzakelijk. Hierdoor kunt u dit scenario voor zijn, voordat er écht brand uitbreekt. In het beheer- en onderhoudsprogramma van de sprinklerinstallatie staat onder andere de vereiste frequentie van controle en testen, capaciteitstest, de werking van de pompset, flowmeter en de onderdrukbeveiliging.

Brandveiligheid

Sprinklers zijn er voor de veiligheid van mensen en de bescherming van gebouwen en goederen. Op cruciale momenten moet u kunnen rekenen op een goed functionerende sprinklerinstallatie. Als de sprinkler geactiveerd is, blust hij (compleet) de brand en wordt er direct alarm geslagen. Als de sprinkler niet werkt, wordt er niet geblust en vervalt de alarmering die zorgt voor een automatische detectie. Naast dat de brandveiligheid in gevaar is, bent u ook niet verzekerd als er brand uitbreekt wanneer de sprinklerinstallatie buiten werking is.

  • Uitval sprinkler

Alternatieven uitval sprinklerinstallatie

Wat als de sprinklerinstallatie door een storing of verbouwing tijdelijk niet functioneert? In de meeste gevallen eist de brandweer, gemeente of verzekeraar de aanwezigheid van een of meerdere Rijksgediplomeerde brandwachten. Deze brandwachten brengen potentiële brandgevaarlijke situaties in kaart, houden toezicht op de bereikbaarheid van vluchtwegen en lopen inspectierondes om de kans op brand te minimaliseren. De brandwacht dient als tijdelijke sprinklerinstallatie, zolang als de sprinkler buiten werking is.

Voordelen brandwacht Van Hal Safety

Een brandwacht huren via Van Hal Safety heeft meerdere voordelen. Zo hebben wij Rijksgediplomeerde brandwachten in dienst, heeft u één aanspreekpunt, kunt u uitgaan van deskundigheid, kunt u snel schakelen en onze brandwachten zijn zowel preventief als repressief inzetbaar. U kunt ons 24/7 bereiken op 085-0609042 of 06-30236830.

Benieuwd naar wat Van Hal Safety voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op.